Hoezo samen delen?

VPRO Tegenlicht steekt de hand in eigen boezem. Na een langdurige lofzang op de deeleconomie onderzoeken de makers wat er van geworden is. Het fenomeen autodelen zorgde voor meer personen per auto en minder CO2-uitstoot. Inmiddels is het uitgegroeid tot Uber, een multinationale beursgigant met als hoofddoel winstmaximalisatie. Het platform Couchsurfing, waarbij je een slaapplek huurt van een lokale bewoner, is op zijn beurt doorontwikkeld tot Airbnb. Dit leverde echter weer een nieuwe groep huisjesmelkers op. Maar er is ook een andere kant. Bij de broodfondsen zetten groepen mensen een netwerk op om elkaar de hand boven het hoofd te kunnen houden in tijden van ziekte. Hoe moeten we tegenwoordig naar de deeleconomie kijken? Wat is hiervan de waarde? Waar liggen de kansen en wat zijn de gevaren?

Zie de uitzending