sekte?

Er is een sekte, een ondergrondse groep, een verzetsgroep die de samenleving anders ziet, anders beleeft en er stiekum tegenaan duwt.

Zei ik “sekte”? Hmmm, kennelijk beleef ik het zo in het begin. Dat deze stroming gestoeld is op een diepe overtuiging, bijna een geloof. De sekteleden hebben geheime woorden als chronos en kairos. Wie de code weet mag weer terug naar binnen. Ze hebben geuzennamen als Neo, Niels en Ninke.

 

Er is een magisch land. Een land waar je mag wachten tot de woorden komen. Waar je je gesprekspartner dient, door achterover te leunen. Waar dingen makkelijk gaan en zonder werken. Waar je focust op de ruimte tussen de dingen, in plaats van op de dingen zelf. De ruimte tussen de bomen in het prooidierbrein, de Tussentijd tussen de onder en de bovenstroom… die tussenruimte.

 

In dat land wil ik leven.  Het heet het Rijnland.

 

Een land waar je je geld kunt verdienen met geïnteresseerd luisteren, met oprechte aandacht, met jezelf uit de vergelijking weghalen en er energie of flow voor in de plaats zetten.

Een land dat práát over schaamte in plaats van het weg te stoppen. Omdat schaamte de plek is waar verandering groeit. Een land waarin Waardigheid de hoofdstad is en geschreven wordt met een hoofdletter W. Nuttigheid mag er ook bestaan, maar met een kleine letter n.

 

De Grieken komen om de haverklap langs. Ik vind het een netelige kwestie, vol voetangels en meningen. Gelukkig ben ik niet in de positie om het op te moeten lossen. Maar de Rijnlanders weten wel wat er niet moet gebeuren. Niet meer van hetzelfde.

 

Ook de Duitse oorlogsheren uit vervlogen tijden hebben een grote rol in het verhaal. Te paard trekken zij van het laagland naar het hoogland en andersom. Maar een paard is hier geen brommer.

 

Op en neer gaat het tussen filosofische vragen die veel denkvermogen vergen en energetische kwesties die met het lijf worden opgelost. Magie bestaat naast Systeem. De vibratie van een overleden paardje naast dagelijkse lunchlijstjes.

 

Moge de Rijnlanders onze wereld verder inkleuren, verlevendigen, de Waardigheid vergroten,  de bedrijven verrijken, de ware bedoeling van ieder mens en ieder bedrijf naar boven brengen.  

Moge ik de niet-orde van het Rijnland combineren met de orde van Lean.

En het verhaal daartussen.

 

 

Hoe

Als je je

Met zorgeloosheid

Kon omringen

En dat dat

Je ruimte

Was

 

Bert Schierbeek