Heeft u het al gezien, dat prachtige reclamespotje van de ING in het bejaardentehuis in Utrecht? ‘Tijden veranderen, maar dat betekent niet dat u mee hoeft te veranderen. Daarom kan iedereen bij ons bankieren op zijn eigen manier. Hoeveel bank wil je hebben?’ Met in de hoofdrol die ‘ouderwetse’ Willem met zijn platenspeler en mapje met bankoverschrijvingsformulieren die allemaal niets van die nieuwigheid lijkt te moeten hebben, maar het dan uiteindelijk toch ook allemaal haarfijn blijkt te weten.
Ik moet erg denken aan mijn moeder op Facebook. Vorig jaar nodigde ze me uit als ‘vriend’. Tijden veranderen. Hoeveel aandacht wil je hebben? Ze belt me nu op om mij te vertellen hoe het met de kids gaat op hun buitenlandse stages. Ze vindt het leuk, maar tegelijk ook erg lastig: de techniek, de cursus en het wel en wee weten over de kleinkinderen. ‘Maak ik me ook weer zorgen over, wat niet weet wat niet deert’. Heeft u ook nog naar het filmpje gekeken vanuit het perspectief met welke spulletjes deze bejaarden werken (Wii van Nintendo, iPhones, iPads, Macbooks, iMac, Skype, etc.)? Tijden veranderen. Hoeveel kwaliteit wil je hebben?
Tijden veranderen, maar dat betekent niet dat u mee hoeft te veranderen, zegt het spotje. Maar ondertussen blijkt iedereen mee te zijn veranderd. Het zijn bijzondere tijden. Onze bewoners in het bejaardentehuis, maar ook onze kids hebben modernere apparatuur met app’s (applicaties) dan de vakmensen die momenteel werkzaam zijn op de werkvloer. De werkvloer werkt ‘op de zaak’ niet of nauwelijks met smart phones, iPads of app’s. Misschien hebben hun managers al wel een iPad. Laatst kwam ik een moderne zorgmanager met een iPad tegen. Ik vroeg of het haar beviel. ‘’Het is het nieuwe roken’ zei ze. ‘Als je even wat anders wil doen ga je met je iPad van de zaak spelen en dat mag wel binnen.’ En ze ging weer verder met haar spelletje Wordfeud.
Weet je wat het grappige is aan het ING-filmpje? Er loopt nauwelijks personeel rond. Je moet heel goed kijken om ver op de achtergrond een medewerker aan te treffen. Zou het zo zijn dat als bewoners zichzelf beter kunnen helpen en gezonder blijven met een Wii er minder zorgvraag komt? Zou zomaar kunnen. Als mijn moeder dagelijks in verbinding staat met ons en haar kleinkids is ze minder alleen, heeft meer stof om over te praten en is ze minder met zichzelf en haar kwaaltjes bezig. Daar heeft ze geen tijd voor. Daar gaat dit filmpje eigenlijk over: het gaat helemaal niet over bankzaken, het gaat over de kwaliteit van de zorgverlening in Nederland. Het gaat ook niet om de mooie gadgets, het gaat over aandacht. Willem dacht even dat hij geen aandacht kreeg, maar in veertig seconden had hij in de gaten dat hij een ander aandacht moest geven! Zij gelukkig achter Skype, hij voldaan omdat hij haar kon helpen. Tijden veranderen. Hoeveel zorg wil je hebben?