Grietje (van Hans)

Ik heb altijd, ook als kind al, bewondering gehad voor Grietje, het zusje van Hans. Wat zij aan het einde van het verhaal deed, zag ik met een kriebel in mijn buik tegemoet: angstaanjagend en opluchting tegelijk. Alsof je een wondje hebt dat er eng uitziet, maar waar je toch iedere keer naar wilt kijken of aan wilt voelen. In mijn sprookjesboek, dat ik nu met mijn zoon lees, staat ze als een blond klein meisje in een dirndl en met vlechtjes, afgebeeld. Uiteraard een dirndl, want Hans en Grietje is een Duits sprookje van begin 19e eeuw.

Al enkele jaren geleden kwam ik, tijdens een coachingstraject, erachter dat personages die ik als volwassene bewonder in films of boeken allemaal een rode draad hebben: die heren en dames zijn een tikje apart, ze zijn zeer assertief, ze hebben liefde voor 1 specifiek onderwerp, ze kunnen verbinden met anderen hoe onmogelijk dat ook in eerste instantie lijkt, ze zijn op professioneel gebied de top en nemen op de belangrijke momenten de juiste beslissingen.

Denkend aan Grietje zag ik het ineens: dat waren voor een groot deel kenmerken die Grietje ook heeft! Een dirndl is niet echt onopvallende kleding voor een klein nederlands meisje, haar grootste liefde is haar broer Hans en ze sluiten samen een pact om te kunnen overleven bij de heks. Al doende leert Grietje het huishouden te doen en ze ziet haar kans als gekeken moet worden of de oven heet genoeg is. “Ik ben zo klein, ik kan er niet goed bij. U kunt beter kijken of de oven heet genoeg is!” De heks doet de oven op, luurt, klimt in de oven/kijkt door de opening en Grietje duwt haar in het vuur en klapt de ovendeur dicht. Op het goede moment ziet ze een kans en besluit die te nemen. Een gok wagen is toch echt anders: een gok bereid je niet voor. Dit is gewoon knap voor een klein meisje!

Kan ik een reden vinden waarom ik als kind Grietje bewonderde? Ik denk dat ik graag als Grietje had willen zijn. En misschien was ik toen wel meer Grietje dan dat ik zelf zag. Mijn zelfbeeld was lange tijd niet wat het nu is en dat was lastig. Ik heb lang gedacht dat mijn voorliefde voor bepaalde personages in films en boeken kwam doordat zij alles waren, wat ik niet was. Ik kon geen enkele overeenkomst zien tussen mij en House of Grissom of Salander of Fran of Dolores of Charlie of Judith…. toch zijn ze er wel. Kleine stukjes van mezelf die ik inmiddels in hen herken: bevlogenheid, streven naar perfectie, doorzoeken totdat je het probleem echt hebt gevonden, verbindingen tot stand brengen, warmte delen, niet omkijken naar gemaakte beslissingen, opnieuw beginnen, doorzetten. Dat alles mag ik gebruiken: voor mijzelf, mijn gezin en mijn mooie werk voor klanten!

We zijn geneigd snel volwassen te worden en onze kindertijd te vergeten. Alsof de kindertijd een onbelangrijk hoofdstuk is. Maar soms liggen daar inspirerende gebeurtenissen die sleutels zijn om te begrijpen hoe u nu bent en hoe u nu in het leven staat. Toen had u ook al interesses, had u talenten en hoe gebruikte u ze toen? Zijn er talenten die u vergeten bent? En hoe zit dat met uw naaste collega’s of uw medewerkers? Kent u hun talenten? Kunt u zich voorstellen wat u mist als u de talenten van collega’s niet kent? En wat als u talenten van een collega ziet die hij/zij inmiddels vergeten is? Wat zou hij/zij veel missen!

Stilstaan bij uw kindertijd, kijken naar beelden uit de kindertijd en kijken naar het nu is een onderdeel van Latent Talent. Zowel in teamcoaching als in MD trajecten kan Latent Talent ingezet worden als tool. Echter verschillende doelgroepen vereisen verschillende diepgang en aanpak. Maatwerk dus, zoals u dat van mij gewend bent.

Grijp die kans en gun uzelf en/of uw team(s) het plezier van elkaars talenten kennen en optimaal leren inzetten zodat vakmanschap groeit!

Mijn favoriete Sprookjesboek: Er was eens… een schat aan sprookjes uit de gehele wereld, Spaarnestad-Haarlem, 1967 Veel platen. De scenes worden vormgegeven door poppen.

Mijn favoriete verfilming van Hans en Grietje: Hansel und Gretel, TV 2005, regie: Anne Wildt. Hoofdrollen: Sibylle Canonica als de heks en Natassja Hahn als Grietje